Brzoskwiniowy przekładaniec






Bardzo ciekawe ciasto można jeść i jeść i nie ma się dosyć .....Mniam.


Składniki

Biszkopt :

  • jajka 6 szt
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa brzoskwiniowa:

  • brzoskwinie 1 puszka
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1/2 op. (8g)

Masa jogurtowa:

  • jogurt naturalny 4 szklanki
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • cukier kryształ 8 łyżek
  • cukier waniliowy 1/2 op. (8g)
  • herbatniki 1 op. 250 g.

Polewa :

  • margaryna 125 g
  • cukier puder 5 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • śmietana 12-18 % 2 łyżki

Opis przygotowania:



1. Biszkopt (ja użyłam połowę proporcji gdyż nie lubię zbyt wysokiego spodu)
Białka ubić dodając cukier, następnie żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód)śr. 25x36 cm.
Piec ok. 30 minut w 170 C


2. Masa brzoskwiniowa: (Użyłam podwójnej porcji)
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Brzoskwinie zmiksować z sokiem, dodać cukier i żelatynę, wymieszać. 


3. Masa jogurtowa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jogurt połączyć z cukrem dobrze roztrzepać, dodać żelatynę i wymieszać. 


4. Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą masę brzoskwiniową, włożyć do lodówki. Na masę brzoskwiniową wylać masę jogurtową. Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej. 


5. Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia ostudzić i polać wierzch herbatników.


 SMACZNEGO :)

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, bardzo mi się podoba ta słoneczna masa :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram