Biała kapusta duszona

Przymierzam się do wstawienia tego przepisu od dawna i w końcu dodaje, bardzo fajny dodatek do mięs w sosach i pieczeń :).



Składniki :

na 8 porcji


  • główka kapusty ok 1,5 kg
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • ewentualnie koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • margaryna
  • sól, pieprz


Opis wykonania :


1.Kapustę myjemy, szatkujemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 5 minut bez przykrycia. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 minut, odcedzamy.

2. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na dużych oczkach, obsmażamy na margarynie i dodajemy kapustę.

3. Przyprawiamy, ewentualnie możemy dodać koncentrat pomidorowy  i dusimy wszystko razem pod przykryciem, aż kapusta i warzywa będą miękkie.

4. Jeżeli lubimy możemy zagęścić kapustę zasmażką  z 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki margaryny.

  
 

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)