Ciasteczka czekoladowe

Uwielbiam te ciastka, ten cudowny czekoladowy smak i zapach, który czuć w całym domu i tylko każdy czeka, aż się upieką i w sumie muszę je robić z 2 porcji bo nie zdążą jeszcze ostygnąć, a już ich nie ma :) i tę kruchość, które utrzymują zamknięte nawet długi czas w puszce, ale na to nie liczcie : )







Składniki :


na 12 dużych ciastek 

  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 jajko
  • 150 g pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g ciemnego kakao
  • 100g ciemnej czekolady (70 % kakao)
  • 60 g niesolonych orzechów makadamia lub laskowych 
  • 3 łyżki mleka 

Opis wykonania :


czas 20 min + pieczenie

1. Ubijamy masło, cukier, sól i wanilię (ja dodałam pastę z  wanilii)na  puszystą masę mikserem. Dodajemy jajko i mleko mieszamy.

2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo siekamy i także dodajemy do masy i wszystko dobrze wyrabiamy.

3. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy ciasteczka i lekko je spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 180 C.
Upieczone wykładamy i studzimy.

Gotowe :)



Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. dobry dodatek w postaci orzechów - i nie włoskich jak często się spotyka :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram