Jajka w koszulkach z fasolka szparagową i sosem pomidorowym

Bardzo fajny pomysł na śniadanie zdrowe i smaczne i sycące. Delikatne jajka i fasolka w sosie rewelacyjnie się uzupełniają.



Składniki :

dla 1 osoby
  • 3 jajka 
  • fasolka żółta szparagowa ilość wg gustu 
  • 1/3 puszki krojonych pomidorów
  • boczek wędzony 
  • pół średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • ocet

Opis wykonania :


czas ok. 20 minut

1. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie dobrze odsączyć. Drobno poszatkować cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule i czosnek zeszklić do miękkości na oliwie, następnie dodać pomidory z puszki i przyprawić  solą i pieprzem oraz bazylią. Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny możemy dodać cukru. Sos delikatnie odparowujemy i odstawiamy.

2. Gotujemy wodę w większym naczyniu z dodatkiem soli i octu. Gdy woda będzie się gotować wbijamy jajko do filiżanki lub miseczki i teraz moja metoda gotowania jajek :) biorę chochelkę wkładam ja do gotującej się wody zanurzam i napełniam gorącą wodą, następnie wlewam jajko na chochelkę i czekam, aż lekko dół się zetnie, zanurzam całkowicie i delikatnie wypuszczam jajko do wody :) i tak 2 razy (woda nie może  po zagotowaniu mocno się gotować ).

3. Gotujemy wg. gustu niektórzy nie lubią lejącego żółtka ja je uwielbiam  więc gotuje 3-4 minutki.


4. Boczek obsmażam na suchej patelni wykładam.

5. Na talerzu układam fasolkę na nią sos i obok jajka  i dekoruje boczkiem :).

Smacznego


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram