Kruche ciasteczka limonkowe

No cóż był plan na dziś pieczenia ciasteczek z Hello Kitty, które miałam robić z córcią. Niestety przez prace porządkowe w ogrodzie i Moim zielniku nie było czasu na wyskoczenie  na zakupy przez co ciasteczka cytrynowe zamieniły się w ciasteczka limonkowe ;), gdyż brakło cytryny. Ale w tej odmianie również smakują wybornie.







Składniki :

na 100 sztuk  1 sztuka  ; kcal 33


  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g przesianego cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny lub limonki
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 białko


Opis wykonania :


1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny lub limonki, masło lub margarynę i białko dokładnie wyrabiamy.

2. Ciasto przekładamy na blat i podsypujemy mąką dokładnie zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

3. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 10 minut w 180 C.

4. Możemy je polukrować lub jeszcze surowe posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką zimnej wody i posypać cukrem perlistym.





Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram