Kurczak po florencku

Kolejny z pysznych i aromatycznych przepisów na kurczaka pochodzący z Włoch :). Jest tradycyjnym daniem piknikowym, przygotowywanym we Florencji.




Składniki :

czas przygotowania 2,5 godz.

  • 1 średni kurczak
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki przesianej maki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku  
  • duża garść natki pietruszki 
  • 1 gałązka rozmarynu  lub suszony
  • 2 listki laurowe
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Opis wykonania :   

1. Kurczaka dzielimy na 8 - 12 części bez skóry (najlepiej oddzielić mięso od kości  skórę i kości zostawiamy na wywar do zupy :). Pietruszkę, rozmaryn i czosnek drobniutko siekamy. Listki laurowe kruszymy.

2. Kawałki kurczaka mieszamy z przyprawami lekko solimy, zalewamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Tak przyrządzone mięso odstawiamy na 2 godziny.

3. Jaja miksujemy ze szczypta soli i pieprzem oraz maka i mlekiem i odstawiamy na pół godziny.

4. Kurczaka odsączamy z marynaty, maczamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

Smacznego 

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram