Mini babeczki

Bardzo fajny przepis, który w zasadzie był na keksową brytfankę, ale postanowiłam zaciągnąć do zabawy córcię, która już próbuje ostro pomagać w kuchni, co na ogół kończy się długim sprzątaniem :).








Składniki dla więcej niż 6 osób: 

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • mak niemielony, 1/2 szklanki
  • masło, 250 g
  • jajka, 5 szt.
  • olej, 8 łyżek
  • ocet, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 1 łyżka
  • olejek waniliowy

Opis przygotowania :

czas przygotowania:  

1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy (ilość wg gustu). Wszystko utrzeć. Następnie dodać mąkę, ale 1 łyżkę odkładamy. Wykładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na trzy porcje: do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej mak.
3. Do wysmarowanej blaszki nakładamy najpierw ciasto białe,  następnie ciemne i z makiem.W moich babeczkach zrobiłam to na odwrót. Jeżeli pieczemy małe babeczki (ok. 12 szt) pieczemy je 30 minut w 180 C. Natomiast jeżeli w keksowej formie - 60 minut.

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)