Mini babeczki

Bardzo fajny przepis, który w sumie był na keksową brytfankę, ale postanowiłam zaciągnąć do zabawy córcię, która już próbuje ostro pomagać w kuchni co na ogół kończy się dłuuuuugim sprzątaniem :).








Składniki :

dla >6 osób 
  • Mąka pszenna 2 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • mak nie mielony 1/2 szkl.
  • masło 250 g
  • jajka 5 szt.
  • olej 8 łyżek
  • ocet 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 1 łyżka
  • olejek waniliowy

Opis przygotowania :

czas przygotowania:  

1. Masło ucieram z cukrem i żółtkami, dodaje proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy ilość wg. gustu wszystko ucieramy. Następnie dodajemy mąkę (1 łyżkę odkładamy), wykładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na trzy porcje do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej mak.
3. Do wysmarowanej blaszki nakładamy najpierw ciasto białe, ciemne i z makiem.W moich babeczkach zrobiłam to na odwrót. Jeżeli pieczemy małe babeczki (12 szt) pieczemy 30 min. w 180 C. Natomiast jeżeli w keksowej formie to 60 min.

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram