Omlet z szynką

Omlety były już znane w czasach starożytnego Rzymu, jednakże dopiero Francuzi je udoskonalili. Do polski trafiły dzięki zamiłowaniom Marysienki Sobieskiej ;).



Składniki :

dla 1 osoby

  • 3 jajka
  • 3 plasterki chudej szynki
  • 1 mała cebula
  • sól,pieprz,
  • natka pietruszki lub szczypiorku
  • oliwa z oliwek

Opis przygotowania :

czas ok 10 min.

1.Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość oliwy i podsmażyć na niej szynkę następnie odłożyć na talerz. Na ten sam tłuszcz w sypać pokrojoną drobno cebulkę i zeszklić.

2.Jajka dobrze rozmącić z solą i pieprzem, wlać na zeszkloną cebulkę i smażyć  na małym ogniu. Można przykryć pokrywką wówczas góra szybciej się zetnie i łatwiej obrócimy omleta, chociaż niektórzy nie smażą już z drugiej strony.

3. Usmażony omlet posypujemy pociętą w paseczki uprzednio upieczoną szynką i posypujemy zieleniną.
Smaczne i pożywne śniadanie.  
 

Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram