Opiekany solony śledź

Bardzo ciekawy przepis, ryba jest bardzo smaczna i ma zaskakujący smak ;). Ja osobiście bardzo lubię śledzie w praktycznie każdej odsłonie, jedynie nie przemawiają do mnie śledzie w śmietanie, ale to kwestia smaku :).








Składniki :

  • Śledź solony matias 10 płatów
  • mleko do namoczenia śledzi
  • cebula 8 szt.
  • jajko 2 szt.
  • mąka do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Zalewa :

  • woda 3 szklanki
  • ocet 1/2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • ziele angielskie 3-4 szt.
  • pieprz czarny cały 3-4 szt
  • liść laurowy 2-3 listki

Opis wykonania :


Śledzie moczymy w mleku w proporcji 1/1 z wodą przez 30 minut. Następnie należy je odcedzić i osuszyć.
Cebulę kroimy i dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu, aż będzie miękka.
Śledzie kroimy na kawałki następnie panierujemy w mące, jajku i bułce smażymy.  
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia zalewa musi być zimna.
Układamy w naczyniu na przemian rybę i cebulę zalewamy zalewą odstawimy na 2 dni i już. 

Polecam wszystkim smakoszom rybek.  


 

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram