Pikantna gęsta zupa z fasolą

Nic dodać nic ując kocham tą zupę ugotowałam sobie na dwa dni i cóż nic już na jutro nie pozostało :) Zachwyca smakiem, poza tym jest zdrowa i dietetyczna oraz zawiera dużo białka.




Składniki :

dla 2 osób

  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 3 cebule szalotki 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1-2 czerwone papryczki chili  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10 szt pomidorków koktajlowych 
  • 1 puszka pomidorów w puszce pokrojonych 
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 
  • 700 ml bulionu warzywnego 
  • 50 ml octu 
  • 2 kiełbaski chorizo lub innej dobrej gatunkowo

Opis wykonania : 

1. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Z papryki usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki.

2. Wszystko podsmażamy na oliwie, pomidory dzielimy na ćwiartki, dodajemy do oliwy i posypujemy papryka w proszku podsmażamy krótko. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ocet, wlewamy bulion ( najszybszy 1,5 kostki warzywnej rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody ). Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.

3. Zupę miksujemy, możemy ją przecedzić, ale ja tego nigdy nie robię . Fasolkę przelewamy wodą i dodajemy do zupy. Kiełbaskę kroimy i lekko podsmażamy  dodajemy do zupy. Jeżeli jest to inna kiełbasa kroimy i dodajemy nie musimy jej podsmażać .



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram