Pstrąg w dresie

Bardzo faja odmiana pieczonej rybki polecam zwłaszcza iż rozpoczął się już sezon grillowy i można ją również upiec na grillu.



Składniki : dla 2 osób

  • 2 sprawione świeże pstrągi 
  • 4 duże liście kapusty włoskiej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 listki laurowe 
  • garść zieleniny - koperek, natka pietruszki, tymianek 
  • sól, pieprz 
  • sok z cytryny 
  • 1 łyżka masła


Opis wykonania :


1. Pstrągi myjemy i osuszamy (ja odcinam głowę i ogon ), nacieramy solą i pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny. Do jamy brzusznej wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek oraz zieleninę.



2. Liście kapusty parzymy wrzątkiem i dokładnie osączamy. Każdą rybę zawijamy w dwa liście kapusty i kładziemy w brytfance z rusztem. Na każda z ryb kładziemy 1 łyżeczkę zimnego masła  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok. 40 minut.



3. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.







Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)