Kruche domowe ciasteczka

Lubicie domowe ciasteczka? Ja je uwielbiam :) Te sklepowe nawet nie mogą się z nimi mierzyć. Jest to przepis mojej mamy, który ma chyba z 30 lat :)






Składniki dla 8 osób:

  • mąka tortowa, 50 dag
  • masło o temperaturze pokojowej, 35 dag
  • cukier puder, 15 dag
  • żółtka, 2 sztuki

krem:

  • kakao, 2 łyżki
  • margaryna, 1/4 kostki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie zwykłe
  • woda, 1/4 szklanki
  • cukier, 1/2 szklanki
  • mleko w proszku niegranulowane, 1,5 szklanki

Opis przygotowania :

Czas przygotowania:


Wszystkie składniki ciasta należy wymieszać i wyrobić .Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać. Układać na blaszce, piec w 180 C ok. 12 minut na kolor słomkowy. Wykładać na płaską tackę, by ciastka się nie pogięły, przekładać kremem bądź dżemem. Na końcu udekorować.

Krem czekoladowy:

Rozpuścić margarynę z cukrem, kakao, cukrem waniliowym i wodą. Odstawić. Do gorącego kremu dodać mleko w proszku i wymieszać. Lekko przestudzonym kremem przekładać ciasteczka.


Smacznego :) 




Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)