Rolada z pieczarkami i kukurydzą


Bardzo ciekawa rolada zrobiłam ją na obiad wszyscy wcinali.








Składniki :


na 4 porcje 

  • 60 g masła plus do natłuszczenia formy 
  • 150 g posiekanych pieczarek 
  • 60 g mąki pszennej 
  • 150 ml bulionu warzywnego 
  • 120 g słodkiej kukurydzy z puszki odsączonej 
  • 150 ml mleka 
  • 4 jajka
  • żółtka oddzielone od białek

Paprykowy sos :


  • 1 czerwona papryka,oczyszczona z pestek i przekrojona na pół 
  • 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki 
  • 150 g gęstego kremowego jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki 
  • sól i czarny pieprz

Opis wykonania : 

1. Paprykę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Tak samo kroimy sparzone pomidory. Łączymy razem i dodajemy jogurt  i kolendrę doprawiamy do smaku.

2. Na patelnie dodajemy 15 g masła i smażymy pieczarki ok. 5 minut. Dodajemy 15 g mąki, mieszamy ok. 1 minuty, ściągamy z ognia i stopniowo rozprowadzamy zimnym bulionem. Ponownie wstawimy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut, ciągle mieszając dopóki sos zgęstnieje. Dodajemy kukurydzę doprawiamy solą i pieprzem  mieszamy razem i przykrywamy, odstawiamy.

3. Foremkę  ok. 25x30 cm wykładamy papierem.
Pozostałe masło topimy w rondelku i rozprowadzamy z reszta mąki, podsmażając chwilę. Ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy mleko, ciągle mieszając. Następnie doprowadzamy do wrzenia, lekko studzimy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy by nie było grudek możemy lekko posolić. Ubijamy białka i ostrożnie mieszamy z zasmażką. Przelewamy do formy i pieczemy 15 minut w 200 C.

4. Po upieczeniu odwracamy i zdejmujemy papier. Rozprowadzamy nadzienie, zwijamy i podajemy z sosem paprykowym. 

 



       Pieczarkowy Tydzień 2013

Komentarze

  1. Znakomity przepis do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przymierzałam się by dodać go do Twojej akcji :)

      Usuń
    2. Banerek we wpisie jest nieaktywny, czy dodajesz jego kod w trybie HTML? Jeśli będzie nadal problem, to polecam zamieścić link do wpisu z zaproszeniem z mojego bloga, co też będzie zgodne z zasadami akcji. W razie pytań pisz do mnie. Ania

      Usuń
    3. Już powinno być w porządku :)

      Usuń
    4. Wszystko już ok, przepis zaakceptowany, czekam na kolejne :P

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł, uwielbiam wszelkie mięsne rolady :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)