Sałatka brokułowa z ciecierzycą i rzodkiewką

Kolejna bardzo fajna odmiana sałatki z brokułami smaczna i zdrowa z dużą ilością białka.









Składniki : na 8 porcji


  • 1 brokuł 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • połowa czerwonej i żółtej papryki 
  • sól, pieprz 
  • pół cebuli 
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka tymianku lub szczypiorku 
  • cukier


Opis wykonania :


1.Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy na śr. gazie ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, studzimy.

2.Ciecierzycę odsączamy, rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Myjemy paprykę i kroimy w paseczki. Cebulę drobno szatkujemy.

3. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i polewamy olejem wymieszanym z octem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy tymianek lub szczypiorek i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.


Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram