Ślimaczki z marmoladą






Pyszne ciasteczka szybkie w wykonaniu, ale jakie smaczne w sam raz do popołudniowej kawki czy herbaty.




Składniki :

  • mąka tortowa 1 kg 
  • margaryna 1,5 kostki 
  • śmietana 18 -12 % 1 op małe 
  • żółtko 4 szt 
  • cukier kryształ 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia 1 op 
  • skórka z cytryny z 1 szt 
  • jajko 1 szt 
  • brązowy cukier 10 dag 
  • marmolada 1 opakowanie




Opis przygotowania :



1. Do mąki dodajemy żółtka, cukier, proszek, śmietanę i drobno pokrojoną margarynę. Dodajemy skórkę z umytej i sparzonej wcześniej cytryny. Wyrabiamy ciasto.

2. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Po schłodzeniu wałkujemy na prostokąt smarujemy marmoladą i zwijamy w roladę. Kroimy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce. Ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

3. Pieczemy w 170 C do zrumienienia.



Smacznego


Prawda, że prosty przepis zaskoczy was ich smak nie zdradzę jaki spróbujcie ;).

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram