Surówka z białej rzepy



 Kapusta właściwa typowa prawidłowa nazwa :) rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą jest podgatunkiem kapusty i  należy do rodziny kapustowatych. A czy wiecie, że wywar z liści jest stosowany jako odżywka do włosów przetłuszczających się i  łupieżem mało tego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Jest zapomnianym, ale jak cennym i zdrowym warzywem. Dlatego tez postanowiłam ja trochę przypomnieć w wersji surówki jak najmniej przetworzonej :).



Składniki:

  • biała rzepa ok. 300 g 
  • koperek 0,5 pęczka 
  • cebula średnia 1 szt 
  • ogórki kiszone 2 szt 
  • jabłka 2 szt 
  • sól,pieprz,cukier, szczypta 
  • woda 3 łyżki 
  • olej 4 łyżki 
  • sok z cytryny 1 łyżka

Opis przygotowania :

1. Rzepę zetrzeć na tarce, jabłka w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki pokroić w drobną kosteczkę.

2. Koperek posiekać dodać sok z cytryny, olej i wodę wymieszać. Dodać do surówki i dobrze połączyć i gotowe.



Smacznego :)

Proste, szybkie i smaczne i najważniejsze zdrowe.

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram