Szarlota w kratkę

Bardzo ciekawa odmiana typowej szarlotki :).





Składniki :


na tortownice 26 cm

  Ciasto :



  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • masło do posmarowania formy
  • suszony groch do zapiekania


Na wierzch ciasta :

  • 6 jabłek najlepiej renety
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru 
  • 75 g mielonych migdałów


Opis wykonania :


czas ok 55 minut + 40 minut pieczenie

1.Mieszamy wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem grochu  z 2  łyżkami wody i dobrze zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Smarujemy masłem tylko dno formy.

2. Ciasto należy rozwałkować, odkładamy 1/5 ciasta, resztą wykładamy dno i boki formy na wysokość 3 cm.
Nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy na 20 minut do schłodzenia. 

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Na ciasto nakładamy przycięty papier i wsypujemy groch, żeby obciążyć ciasto. Zapiekamy 10 minut.

4. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny.

5. Odkładamy 1 łyżkę śmietany. Resztę mieszamy z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Do wymieszanej masy dodajemy zmielone migdały.

6.Ciasto smarujemy białkiem układamy jabłka i zalewamy masą śmietanową. Resztę zostawionego ciasta wałkujemy i kroimy paski i układamy kratkę na wierzchu ciasta, pozostawioną śmietaną smarujemy kratkę. Pieczemy ok. 30 minuto lub tzw suchego patyczka.

7. Posypujemy cukrem pudrem możemy podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub zimną z pysznym ciepłym kremem waniliowym.


Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram