Tort bezowy z kremem waniliowym

Pyszna beza z wspaniałym kremem waniliowym w wiedeńskich kawiarniach podaje się  ją z mocną kawą bez cukru  i szklanką wody - odrobina rozpieszczenia czemu nie.






 Składniki :

 Na tort 20 cm czas 60 min. + pieczenie 1 i 1/2 h

 

Masa bezowa 

  • 70 g orzechów laskowych
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 250 g truskawek lub malin świeżych
  • cukier puder do posypania

Krem waniliowy

  • 320 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej      

Opis wykonania : 

1. Orzechy wyprażamy na suchej patelni, aż będą złotobrązowe.
Zsypujemy orzechy z patelni i studzimy, następnie ocieramy w rękach by skruszyć skórkę. Jedną łyżkę siekamy grubo i zostawiamy pozostałe orzechy należy drobno zmielić.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 140 C. Blachę dużą wykładamy papierem następnie rysujemy dwa okręgi mi wyszła śr. 18 cm.
Białka ubijamy ze szczyptą soli  i dodajemy stopniowo cukier. Na koniec ubijamy jeszcze ok. 2 minuty na najwyższych obrotach miksera, dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy.

3. Rozkładamy masę bezową na narysowanych okręgach w taki sposób, aby powierzchnia była nierówna  i miała wgłębienia.
Beze pieczemy 1  i 1/2  godziny. Upieczone zdejmujemy z papieru i studzimy na kratce.

4.Gotujemy mleko rozcinamy wanilie i wrzucamy do mleka, bądź dodajemy pastę, po zagotowaniu ściągamy mleko z ognia i odstawiamy na 30 minut. 

5. Ubijamy żółtka z cukrem na prawie białą, puszystą masę . Dodajemy obie mąki i mieszamy.Wyciągamy laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do mleka. Wlewamy jedna część mleka do masy z żółtek  i dobrze mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy i do wrzącego wlewamy masę z utartych żółtek. Gotujemy mieszając by krem się nie przypalił i stał się gęsty. Zdejmujemy garnek z ognia i studzimy często mieszając by nie powstał kożuch.

6. Placek  bezowy układamy na paterze i smarujemy kremem waniliowym układamy pokrojone truskawkami lub całe maliny. Następnie kładziemy drugi placek .Ozdabiamy tort resztą owoców i pokrojonymi orzechami, posypujemy cukrem pudrem .

Kroimy na duże porcje i natychmiast podajemy. 




 



























Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. bezowe torty kojarzą mi się z dzieciństwem, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda z tymi truskawkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie odważyłam się na bezę... :).... podziwiam ... prawdziwa słodycz :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Kam cia naprawdę warto dobrze się kroi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...jak się odważę - na pewno się pochwalę i wypromuję Twój przepis :) Może w czerwcu na swoje urodzinki... :) Tyle kalorii... nie wiem jak Ty, ale ja poszerzam się z każdym dniem... Głównie dlatego zawsze spuszczam głowę i odpycham w myślach wszystkie najsłodsze smakołyki ... :). Ale, raz w życiu trzeba - prawda ?:) Prawdziwa mistrzymi kuchni musi wszystkiego wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram