Tort czekoladowo - śmietankowo - wiśniowy

Tort ten zrobiłam dla kolegi na urodziny jego szwagra  :) nie mam wprawy z masa plastyczna pracowałam z nią dopiero drugi raz , pierwszy raz użyłam go do dekoracji tortu córci , który też w niedługim czasie wam przedstawię :). Tak więc potrzebuje jeszcze praktyki ,ale trzeba ćwiczyć , kwiaty robiłam po raz pierwszy , ale efekt i tak bardzo mnie zadowolił .Niestety zdjęcia przekroju dodam później o ile nie zapomnieli o Mnie i je zrobili :D , ale uwierzcie na słowo wyglądały fantastycznie dolna masa śmietankową z wiśniami , górna mus czekoladowy mmmm...




Składniki :

(podaje na tort  26 cm )
Ciasto :


  • 6 jajek 
  • 1 szklanka mąki pszennej ( 2 łyżki mąki zastępujemy 2 łyżkami kakao) 
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 
  • 1 łyżka octu 
  • 2 łyżki kakao

Masa śmietankowa :


  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietanki 36 % 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 300 g wiśni z kompotu 
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus czekoladowy :


  • 150 g czekolady gorzkiej 70 % 
  • 250 g śmietany 36 % 
  • 2 białka 
  • 20 g cukru 
  • ewentualnie 3 łyżeczki żelatyny

Syrop do nasączania:


  • 50 ml wiśniówki  
  • 100 ml kompotu z wiśni

  Krem maślany:


  • 1/2 szklanki mleka 
  • 4 szklanki cukru pudru bardzo miałkiego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 45 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę masła

Dekoracja :

na tort 26 cm
  • 40 dag masy plastycznej

na tort 20 cm
  • 25 dag masy plastycznej  
  • barwniki spożywcze


Opis wykonania :


Ciasto :

1.Białka ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą, sztywna pianę.

2.Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia  i dodajemy do białek delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesiana mąkę, mieszamy.
3. Pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i upuszczamy na ziemię w blaszce z wys. ok. 30 cm zapobiegnie to opadaniu ciasta i wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

4.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.
 
(Przepis ten znalazłam na jednym z blogów, ale już bardzo dawno i niestety nie wiem jakim, ale jest naprawdę świetny i odtąd tylko używam tego przepisu ).

Masa śmietankowa :

1. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie dodajemy dobrze wymieszany serek i delikatnie łączymy z ubitą śmietanką tak by nie było grudek.

2. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody, by napęczniała, następnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy łyżeczkę masy śmietankowej rozrabiamy i dodajemy do reszty masy dobrze mieszamy by składniki się połączyły.

3. wiśnie dobrze odcedzamy.

Mus czekoladowy :

 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie ubijamy śmietankę i białka ( każde osobno ).

2. Łączymy śmietankę wraz z białkami i delikatnie mieszamy. Niewielka ilość przekładamy do miseczki i mieszamy z niewielka ilością ciepłej rozpuszczoną czekolada, dodajemy do całości i mieszamy następnie dodajemy resztę czekolady i wszystko staranie, ale delikatnie łączymy.

3. Jeżeli chcecie bardziej stabilna masę możecie dodać żelatynę postępujemy tak jak w masie śmietankowej. 

Syrop do nasączania  :

1. Połączyć kompot  z wiśniówką ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość alkoholu.  Jeżeli tort będą jadły dzieci nie dodawać go wcale, wtedy należy nasączyć go naparem z herbaty z dodatkiem soku z cytryny i niewielkiej ilości cukru.

Lukier królewski :

1. Ekstrakt waniliowy, cukier i mleko miksujemy razem, następnie  dodajemy zimne masło i miksujemy przez 10 minut. 



Przygotowanie tortu :


1.Biszkopt umieszczamy w ramce lub tortownicy nasączamy  syropem, rozkładamy wiśnie i smarujemy masa śmietankową, przykrywamy kolejnym blatem. Ponownie nasączamy rozkładamy mus czekoladowy, przykrywamy ostatnim biszkoptem. 

2. Wkładamy do lodówki na 3 godziny by masy dobrze stężały. 

3. Po tym czasie tort wykrajamy i formy, aby przy otwieraniu obręczy nie pękł. 

4. pokrywamy tort lukrem królewskim dokładnie ja zabarwiłam go kakaem  i staranie wyrównujemy packą, wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

5. Masę plastyczną rozwałkowujemy i nakładamy na lukier wyrównujemy packą, dowolnie dekorujemy. 

Ja wykonałam różyczki tylką nr. 2, 31, 104, 113 by tort się nie zapadł umieściłam patyczki bambusowe. Do wykonania całości toru użyłam podwójnej ilości ciasta i rozlałam na 2 tortownice o średnicy  26 i 20 cm, pojedynczej ilości musu czekoladowego i podwójnej ilości masy śmietankowej.




 

Podobne Przepisy

4 komentarze

Instagram