Tort śmietankowy z mango

Pyszny i niezwykły smak tego tortu zadziwi nie jednego smakosza tego niezwykłego owocu. Największym obszarem uprawnym tego owocu są Indie. W dawnych pismach sanskryckich wymieniano je jako święty owoc.





Składniki :


na tortownicę 26 cm


  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 mango
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 żółtka
  • 6 płatów żelatyny lub 7 łyżeczek sypkiej
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 500 g śmietany 36 %
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • wiórki czekoladowe
  • masło do nasmarowania blachy

Opis wykonania :


45 minut 12 godzin chłodzenie, 15-20 minut pieczenie

1. Zagniatamy ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody (jeżeli chcemy by ciasto było słodsze dodajmy więcej cukru ). Formujemy kule owijamy folią i chłodzimy 30 minut.

2. Ciasto wałkujemy  na wielkość tortownicy, dno smarujemy masłem, układamy ciasto i brzegi na wysokość 3 cm na ciasto nakładamy pergamin i obciążamy grochem. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 C. Wykładamy i studzimy.

3. Obieramy mango, kroimy w kostkę  i mieszamy z sokiem cytrynowym. Następnie rozdrabniamy w melakserze z żółtkami i reszta cukru na puree.

4. Żelatynę w płatkach  moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut następnie odciskamy z wody i dodajemy do 3 łyżek podgrzanego soku jabłkowego, rozpuszczamy dodajemy resztę soku jabłkowego i wlewamy wszystko do pure. ( Jeżeli chodzi o żelatynę sypką zalewamy zimną wodą tak by żelatyna napęczniała dodajemy do gorącego soku i dobrze rozrabiamy ). Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

5. Roztapiamy czekoladę i smarujemy dokładnie ciasto. Następnie ubijamy 400 g śmietanki i mieszamy z lekko ściętym puree z mango.Wykładamy na ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Galaretkę rozrabiamy w 900 ml gorącej wody, odstawiamy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy na minimum 10 godzin by masa się dobrze ścięła. Dekorujemy według uznania.

Ciasto ogólnie jest mało słodkie jeżeli chcemy by było słodsze należy zwiększyć ilość cukru w cieście, użyć mlecznej czekolady i dodać więcej cukru do masy. Dla mnie jest w sam raz, gdyż nie lubię zbyt słodkich tortów :).




Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Wygląda przepięknie... Już czuję jego pyszny smak! Mango- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram