Wieprzowina po gospodarsku

Wspaniała pieczeń na niedzielny obiad, pyszna, soczysta  naprawdę godna polecenia.





Składniki :


na 8 porcji

  • 1 kg karkówki 
  • 1kg niedużych ziemniaków 
  • pęczek cebulki dymki lub kilka szalotek 
  • pęczek natki pietruszki 
  • po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i szałwii 
  • pokruszony liść laurowy 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • kieliszek rumu lub wódki 
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • smalec  
  • sól,pieprz

Opis wykonania :


1. Mięso myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

2. Po tym czasie należy związać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować. Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy rumem lub wódką, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.

3. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół mięsa razem z cebulkami (po 25 minutach pieczenia ), dodajemy listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki solą i pieprzem, posypujemy szałwią i tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki pietruszki, podlewamy bulionem.

4. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.

Pychota






Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. wygląda niesamowicie apetycznie i dokładnie na niedzielny obiad pasuje. Zgadzam się. Moi mięsożercy byliby wniebowzięci. :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram