środa, 3 kwietnia 2013

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Dziś na obiadek zrobiłam pyszna zapiekankę bardzo smaczna i nawet szybka. Lubię zapiekanki z warzywami i mięsem nazywam to dwa w jednym :).







Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 250 g brokułów 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka sklarowanego masła 
  • 400 g mieszanego mielonego mięsa 
  • sól, pieprz 
  • po 1 łyżce przyprawy curry,suszonego tymianku,słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • 100-200 g szynki pokrojonej w kosteczkę 
  • 25 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 
  • 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 125 g świeżo startego sera ementaler 
  • tłuszcz do formy



Opis przygotowania:







 3. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i układać warstwami naprzemiennie warzywa i mięso mielone. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.

 4. W garnku rozgrzać olej i zrumienić szynkę. Posypać mąką i wymieszać.Wlać mleko połączone z bulionem warzywnym (moja rada szybki bulion pół kostki drobiowej lub warzywnej na szklankę wody)i gotować do uzyskania kremowego sosu. Podgrzewamy ok. 5 minut. Dodajemy starty ser, mieszamy, aż  ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Sos serowy z szynką wylewamy na zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy  aż wierzch zapiekanki się zetnie i przyrumieni.


Smacznego :)


 

1 komentarze:

Dominik pisze...

Mimo ze nie przapadam za kalafiorem, ta zapiekanka wygląda tak ciekawie, że chyba się skuszę:)))

Prześlij komentarz