Marynowany kurczak z bazylią

Bardzo smaczny i lekki posiłek w sam raz na zdrową kolację polecam. Aromatyczna świeża bazylia i pyszny  szpinak z lekkim dresingiem.






Składniki :

Marynata :

  • 1 pęczek bazylii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • sól o obniżonej zawartości sodu 
  •  świeżo zmielony pieprz

Kurczak i sałata :

  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • 3 suszone pomidory 
  • 1 łyżka oliwy  
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy  
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 200 g młodego szpinaku



Opis wykonania :

Bazylie siekamy drobno przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Każdy filet kroimy na cztery części.
 Mięso wkładamy do przygotowanej marynaty z bazylii i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki.
Na talerzach układamy umyty szpinak, oliwę, ocet, sok z cytryny i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy szpinak.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnie i smażymy mięso z piersi już bez użycia tłuszczu, około 10 minut, aż się przyrumieni.
Usmażone mięso układamy na szpinaku oprószamy solą  i pieprzem posypujemy paseczkami suszonego pomidora.

Smacznego.





Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram