Nadziewana cukinia light

Jest to dość lekka odmiana zapiekanej cukinii dietetyczna i zdrowa, jeżeli ktoś chce może urozmaicić ją dodając starty ser i sos pomidorowy. Ja osobiście wolę mniej kaloryczną wersję :).



Składniki :

  • 2 niewielkie cukinie 
  • 30 dag mięsa mielonego 
  • 1 cebula 
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu 
  • łyżka masła 
  • łyżka mąki 
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów 
  • 1/2 puszki białej fasolki

Opis wykonania:

Cukinię myjemy, wybieramy miąższ łyżeczką. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso, sól i pieprz, wydrążony środek i dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory oraz fasolkę, możemy dodać szczyptę cukru, jeżeli farsz będzie zbyt kwaśny.
Wydrążone cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i nakładamy nadzienie, podlewamy bulionem i pieczemy w 180 C ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka.



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram