Pękające ciasteczka

Gdy tylko je zobaczyłam musiałam je zrobić nie mogłam się im oprzeć, mega czekoladowe pycha. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt jest fantastyczny.



Składniki :

  • 2 szklanki cukru kryształu 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 szklanka kakao 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  •  1 szklanka cukru pudru

Opis wykonania :

 Cukier, olej i kakao wyrabiamy dobrze mikserem, następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, mieszamy, aż składniki się ze sobą  dobrze połączą.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ciasta i dobrze wyrabiamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Cukier puder przesiewamy na duży talerz, ciasto nabieramy łyżką i obtaczamy dobrze w cukrze pudrze lekko spłaszczając. Kładziemy na wyłożonej papierem blaszce w 2-3 cm odstępach  (ciasteczka bardzo rosną dlatego nie róbcie dużych :) i pieczemy ok. 15 minut w 170 C.
Pilnujemy ciastek, gdyż lubią się przypalić od spodu, mogą być lekko miękkie, ale to nic gdy ostygną będą twardsze dlatego nie przeciągajcie zbytnio czasu pieczenia.







Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram