Pieczony pstrąg z cytryną

Bardzo często przyrządzam ryby, a to kolejny pomysł na pyszna i zdrową rybkę :)




Składniki : dla 4 osób

  • 4 szt. pstrąga 
  • 1 cytryna 
  • 3 dymki 
  • koperek 
  • sól,pieprz 
  • suszony rozmaryn

Opis wykonania :

Pstrągi myjemy dokładnie i wycieramy do sucha. Oprószamy solą i pieprzem dokładnie w środku i na zewnątrz. Ja odcinam głowy, gdyż u mnie nie tolerują widoku całej ryby na talerzu ;), ale jeżeli to komuś nie przeszkadza nie musi jej odcinać.
Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy w plastry, kładziemy po 2 kawałki w środku brzucha, posypujemy posiekaną dymką i koperkiem. Posypuje z wierzchu rozmarynem. 
 Rybę zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy ok. 30 minut w 
180 C.

Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego :)





Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)