Tort błękitna laguna :)

Zrobiłam ten tort w sumie na dwie okazje :). Urodziny mamy i taty, którzy obchodzą je w odstępie kilku dni :) i postanowiłam uwzględnić w tym przepisie galaretki Winiary i dołączyć przepis do konkursu :).
Stąd zrodził się pomysł na  błękitną lagunę :D



Składniki :



Biszkopt :

http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html


Masa I :

  • 250 g puree z truskawek
  • 2 galaretki Winiary o smaku Pink Margarita
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru



Masa II :

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki Winiary o smaku Pina  Colada


Poncz  do nasączania :

  • Herbata 200 ml
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu


Krem maślany :

  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka 


Dekoracje :



  • masa plastyczna ok. 2 kg
  • krem maślany ok. 400 g
  • 2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao
  • pokruszone herbatniki
  • klej spożywczy
  • barwniki 



Opis wykonania :


Biszkopt :


 Biszkopt wykonałam z 1 i 1/2 porcji ciasta podanego w linku. Przekroiłam na trzy części.


Masa I :


 Truskawki używałam mrożonych , które rozmroziłam i gotowałam do odparowania całkowicie płynu. Na koniec dodałam cukier. Po ściągnięciu z ognia wsypałam 2 galaretki i wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i ostudziłam, ale zachowując płynną konsystencję.
Śmietankę musi być mocno schłodzona ubijamy do pojawienia się pierwszych trwałych "bałwanków". Powoli dodawałam rozpuszczoną czekoladę i delikatnie połączyłam , należy uważać , ponieważ jeżeli przebijemy śmietanę pod czas dodawania czekolady masa się niestety zważy. Następnie dodałam puree z truskawek i delikatnie wymieszać .

Masa II :

Galaretki rozpuściłam w szklance wody, ostudziłam.
Śmietankę mocno schłodzoną ubiłam z cukrem pudrem, następnie dodałam serek mascarpone wszystko dokładnie i delikatnie wymieszałam. Na koniec dodałam tężejącą galaretkę. Masę odstawiłam do lekkiego stężenia.

Poncz :


Herbatę, miód i sok z cytryny mieszamy razem.

 Krem maślany :  


Do miękkiego masła dodajemy cukier , esencje i mleko wszystko miksujemy na gładka i puszysta masę przez ok. 10 minut.

Dekoracje :

Galaretki rozpuściłam w 400 ml gorącej wody odstawiłam do lekkiego stężenia.


Cały tort :


1. Nasączamy  jeden z blatów, następnie wykładamy masę z truskawek. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy masę z galaretką. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Całość odstawiamy na 2 - 3 godziny, aby masy dobrze stężały.

2. Tort  przygotowałam według swojego planu  wycinając jedną część na " wodę ", aż do masy. Następnie pokryłam dokładnie cały tort kremem maślanym i odstawiłam na kolejne 2 godziny.

3. Lukier zabarwiłam wg. potrzeb założonego projektu, wykonując wszystkie pozostałe dekoracje. Pnie palmy są wykonane na rurce do napojów, wzmocnione dodatkowo patyczkiem do szaszłyków. Liście są wykonane na szkielecie z drutu obklejone masa plastyczną.

4. "Piasek" został zamocowany do lukru za pomocą  kleju spożywczego. Na całość wykrojonej części wylałam tężejącą galaretkę.

I gotowe :) 











 





Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram