Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym

Od dłuższego czasu chodził za mną ten przepis, w sumie za każdym razem, gdy pozostawały z obiadu ziemniaki :). No i w końcu postanowiłam go wypróbować. Przepis pochodzi ze strony "Kobieta w INTERIA.PL /kuchnia ". Przyszła pora na odświeżenie zdjęć i przypomnienie ich wspaniałego smaku.






Składniki :

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 5 łyżek mleka 
  • cukier puder


Opis wykonania:

Masło, jajka i cukier miksujemy razem na gładką masę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślano- jajecznej dodajemy przeciśnięte przez praskę lub zmiksowane blenderem ziemniaki.
Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. 
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Zmielone orzechy mieszamy z 3 łyżkami cukru kryształu, olejkiem i mlekiem, dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy mocno podsypując uprzednio blat mąką, na okrąg o śr. 40 cm.
Ciasto smarujemy masą orzechową, dzielimy na trójkąty i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. 
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rogaliki jeszcze wyrosną ;).
Pieczemy przez 30 minut w 170 C.








Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Nadzienie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie bym pewnie zjadła jeszcze przed nadzianiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało brakowało , a i tak by się stało ;)

      Usuń

Instagram