Botwinka Warszawska

Czekałam z wykonaniem tej zupy , aż urośnie posadzona przeze mnie boćwina , w tym roku postawiłam na odmianę liściastą bez korzenia . Zupa w tej lub innej formie powinna zagościć chociaż raz w każdej kuchni :)







Składniki :


1 pęczek botwinki
5 łyżek koncentratu czerwonego barszczu
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu 
1 łyżka maki pszennej
4 kromki czerstwego razowego chleba
1 łyżka masła
4 jajka ugotowane na twardo
garść posiekanej natki pietruszki
sól, cukier. 
sok z cytryny 
kilka młodych ziemniaczków pokrojonych w kostkę i osobno ugotowanych


Opis wykonania :


1. Botwinę myjemy i drobno siekamy, wkładamy do garnka zalewamy szklanka bulionu wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny.

2. W 3 szklankach wody rozprowadzamy koncentrat barszczu ( ja użyłam rosołu z niedzieli ), dodajemy ugotowana botwinkę wraz z zalewą  oraz mleko wymieszane z mąką , doprawiamy całość do smaku. 

3. Kromki chleba smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika, aż lekko się zrumienią .Jajka kroimy na pół układamy na talerzu wraz z kilkoma ziemniakami  i zalewamy botwinka , posypujemy obficie pokrojona natka pietruszki. Podajemy wraz z grzankami .




Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram