Lukier plastyczny do ozdabiania tortów

Poszukiwania zakończone , może przepis ulegnie jeszcze małym modyfikacją , ale jak na razie sprawdza się świetnie zwłaszcza do wykonywania figurek .Należy tylko przechowywać go w szczelnym woreczku by nie wysychał.








Składniki :


od 900 - 1000 g cukru pudru miałkiego  - kupujcie tylko we foliowych woreczkach.
100 g glukozy spożywczej -  kupicie w każdej aptece
4 łyżeczki żelatyny zwykłe nie kopiate
1 łyżeczka syropu kukurydzianego -  dostępne w sklepach ze zdrową żywnością

1/2 łyżeczki  gliceryny spożywczej - kupicie w sklepach  internetowych
70 ml gorącej wody
opcjonalnie kilka kropel aromaty waniliowego lub innego


Opis wykonania :


1.  70 ml  gorącej wody  wlewamy do szklanej miseczki  i rozpuszczamy w niej żelatynę , następnie miseczkę umieszczamy w kąpieli wodnej i wsypujemy glukozę rozpuszczamy ( kąpiel ułatwi rozpuszczenie glukozy , ponieważ jest jej dużo i szybko wystudzi nam żelatynę ). Dodajemy syrop kukurydziany i glicerynę oraz olejek waniliowy.Wszystko mieszamy.

2. Jeżeli macie mikser planetarny wsypcie ok. 700 g cukru najlepiej jest jeszcze go przesiać przez sitko i wlewamy mieszankę z żelatyną . Włączamy mikser i za pomocą haka mieszamy składniki na najmniejszych obrotach ok. 10 minut.Po tym czasie wyjmujemy i ugniatamy dosypując przesiany cukier .Mniej więcej ja zawsze wgniatam do 900 g  cukru , ale masa jest dosyć wilgotna , ale bardzo plastyczna :) i po dodaniu barwników zawsze jeszcze lekko dosypuje . Lepiej w tą stronę niż kombinować jak rozmiękczyć masę.A jeżeli niestety tak się już stanie dodajcie niewielka ilość planty - musi być planta  :), nie zmieni smaku masy.

3. Jeżeli nie poosiadacie robota przesiewamy taka samą ilość cukru na blat i wlewamy powoli mieszankę żelatyny cały czas mieszając najlepiej nożem  i w miarę potrzeby dosypujecie powoli resztę cukru tak by nie przesuszyć masy.Tylko dosyć dobrze musicie  ugnieść by była plastyczna , ale warto .


Sprawdzałam masy plastyczne kupne lepszych firm jak Wilton i tych wykonywanych i sprzedawanych przez cukierników na internecie i szczerze nie ma żadnej różnicy , te drugie były nawet gorsze i trzeba było dodawać do nich planty by były  plastyczne i się nie kruszyły .

Co do barwników powoli dokupuje te w żelu są lepsze nie  wymagają takiego zagniecenia masy jak te w proszku, poza tym te drugie nigdy dokładnie nie wyrobicie chyba ,że rozpuścicie w minimalnej ilości wody , ale wiąże się to z rozrzedzeniem masy .Ja używam oby dwóch rodzajów ponieważ żelowe są dużo droższe i zakupienie wszystkich wiąże się z dużymi kosztami. 




Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Witam
    czy można użyć gliceryny w syropie, w składzie posiada syrop kukurydziany? znalazłam cos takiego: http://www.tortownia.pl/sklep,2667,7,Wilton,Glukoza_w_syropie_Wilton.html

    pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Agnieszko powiem tak używam zwykłej sypkiej glukozy dostępnej w dobrych sklepach spożywczych jest niedroga . Nigdy nie używałam takiej i tym bardziej nie wiem ile trzeba by było jej dodać . Co do gliceryny polecam tą starcza na długo http://www.tortownia.pl/sklep,3299,55,Wilton,Gliceryna_59_ml.html. Jeżeli nie możesz kupić syropu kukurydzianego nie musisz go dodawać :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram