Pieczeń rzymska z nadziewaną cukinią

Kolejny pomysł na wspaniałą pieczeń, którą wyczarujecie przy odrobinie chęci :). Nie mówiąc jak pięknie prezentuje się na talerzu :D






Składniki :


1,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

duża cebula
2 jajka
namoczona w mleku kajzerka
3 łyżki masła
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz


Nadzienie 


długa cukinia

cebula
mała czerwona papryka
mała żółta cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka kaparów z zalewy
1 łyżka bułki tartej
1 żółtko
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Opis wykonania :


1. Papryki i cebulę kroimy w drobna kostkę. Następnie obsmażamy na oliwie przez ok. 5 minut, przekładamy do miski lekko solimy i studzimy. Natkę drobno siekamy i dodajemy do papryki, następnie dodajemy żółtko, kapary, wsypujemy bułkę i doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy.




2. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki, łyżeczką najlepiej do melona wydrążamy środek. Cukinię blanszujemy przez 3-5 minut we wrzącej wodzie. Następnie nadziewamy cukinię farszem z papryki lekko, upychając łyżką.


3. Mięso mieszamy z jajkami, odciśniętą bułką i podsmażona cebulką oraz ziołami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

4. Połowę masy wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, (ja użyłam foli spożywczej tylko do zawijania nie piekłam w papierze) formujemy prostokąt i układamy na środku cukinię z nadzieniem. Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy za pomocą papieru.

Taki pakunek umieszczamy na blaszce i pieczemy ok. godziny i 20 minut w 180 C.




















Smacznego :)

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Świetny pomysł na coś swojskiego do kanapek;) pozdrawiam i zapraszam do zabawy Liebster Blog link do pytań http://eligotowanie.blogspot.com/2013/06/witam-zostaam-wyrozniona-do-liebster.html

    OdpowiedzUsuń

Instagram