Tarta kajmakowa z chili

Wbrew pozorom nie jest bardzo słodka cudowne połączenie kajmaku z gorzka czekoladą .Całość jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach , pyszny dodatek do po południowej kawy. Nie obawiajcie się ilości chili dodanej do czekolady , gdyż w ogólnym połączeniu smaków nie jest odczuwalna wręcz przeciwnie , dodaje nutkę mrowienia w ustach i rozchodzącego się ciepła .Można to porównać do jedzenia lodów z gorącą polewą czekoladową mm... .Przepis wart polecenia i wypróbowania :)




Składniki :


1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 kostki masła
2 i 1/2 szklanki śmietany 30%
6 łyżek cukru kryształu
20 dag gorzkiej czekolady 70 %
2 spore szczypty mielonego chili
płatki migdałowe

Opis wykonania :


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy cukier puder, jajko , 2 łyżki zimnej wody oraz 1/2 kostki zimnego drobno pokrojonego masła.Wszystko szybko i dokładnie wyrabiamy, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tarte nie musimy smarować formy , w cieście jest wystarczająca ilość tłuszczu.Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ciasto fasolką lub  grochem . Pieczemy w 200 C przez 30 minut.Studzimy.

2. Pozostałe masło topimy, dodajemy cukier oraz 1 i 3/4 szklanki śmietanki,całość doprowadzamy do zagotowania , następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 godziny ,co jakiś czas mieszając , aż masa będzie gęsta.

3. Masę kajmakową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście , chłodzimy.

4. Resztę śmietanki doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę , mieszamy aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką .Dodajemy chili  , wylewamy na kajmak . Czekoladę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Całość chłodzimy przez 2 - 3 godziny.








Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Nowy sposób na klasyczną tartę z kajmakiem - ciekawa jestem, jak smakuje z chilli ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Instagram