Tort serowo - truskawkowy

Przyszedł czas na podanie przepisu na pyszny torcik , który wykonałam w zeszłym tygodniu.Polecam masy są naprawdę świetne .Torcik był pyszny , wilgotny i bardzo owocowy - dzieci były nim zachwycone , a to najważniejsze :) Przy okazji chciałam podziękować Sylwii Z. za pomoc w realizacji projektu - wykonała siedzące postacie z bajeczki , natomiast Edka wykonałam Ja XD .







Składniki :



Biszkopt :


Wykonany z 1 i 1/2 części ciasta tortownica 26 cm http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html


Masa truskawkowa :



  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu 100 % trzykrotnie zmielonego np. Dr. Oetker
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g truskawek u mnie mrożone
  • 250 g śmietany 36 %
  • 5 listków żelatyny lub 4 płaskie łyżeczki sypkiej
  • 75 g cukru kryształu



Masa serowa :



  • 150 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 35 dag gęstego serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 pełna łyżka żelatyny
  • 1 op. małe borówek amerykańskich


Lukier plastyczny :


Przygotowałam 1 i 1/2 porcji http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/lukier-plastyczny-do-ozdabiania-tortow.html


Krem maślany :


  • 1/4 szklanki mleka
  •   2 szklanki cukru pudru bardzo miałkiego  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • 25 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę masła


Opis wykonania :



Biszkopt : 


Wykonać wg. podanego przepisu pieczemy ok. 40 minut .Przeciąć na 4 części.


Masa Truskawkowa :


1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie( sypką zalewamy ok. 50 ml wody by napęczniała ).

2. Mieszamy ze sobą oba sery wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym,  250 g  truskawek miksujemy blenderem. Żelatynę odciskamy i podgrzewamy do rozpuszczenia(sypką , którą namoczyliśmy rozpuszczamy w niecałych 30 ml gorącej wody). Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z truskawkami i dodajemy do serów i delikatnie mieszamy. 

3. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszamy , wstawiamy na chwilkę do lodówki by masa lekko stężała.

4. Pozostałe truskawki w całości wkładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy cukier kryształ, i tu ilość zależy od was i gotujemy na małym ogniu tak ,aby powstała gęsta masa.Odstawiamy do ostudzenia.

Przepis na ta masę zapożyczyłam  ze strony DOMOWE WYPIEKI :)


Masa serowa :


1. Żelatynę namaczamy tak jak w opisie masy truskawkowej .

2.Mleko dokładnie rozrobić z żółtkami, następnie dodać cukier i skórkę z cytryny i zagotować , ciągle mieszając , aby masa się nie przypaliła.Zestawiamy z ognia i łączymy z żelatyną. Studzimy.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli ostudzone mleko oraz serek homogenizowany.Wstawiamy na ok. 5 minut do lodówki.

4. Gdy masa lekko się zetnie dodajemy borówki i mieszamy.

Lukier królewski :


1. Ekstrakt waniliowy, cukier i mleko miksujemy razem  ,następnie  dodajemy zimne masło i miksujemy przez 10 minut.


Przygotowanie tortu :



1.Ciasto dzielimy  na cztery części , Tortownicę wykładamy papierem , umieszczamy pierwszy blat w tortownicy smarujemy 1/2 części  musu truskawkowego wykonanego z pozostałych truskawek.

2. Wylewamy połowę masy truskawkowej , kładziemy kolejny blat ciasta wykładamy masę z borówkami , kolejny blat i pozostały mus truskawkowy , masa truskawkowa i ostatni blat ciasta .

3.  Może być konieczne przedłużenie wysokości tortownicy , wtedy składamy papier do pieczenia  na cztery i tworzymy kołnierz :). Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

4. Po tym czasie dokładnie pokryć ciasto kremem maślanym i dokładnie wyrównać , ponownie wstawiamy ciasto na 2- 3 godziny do lodówki.

5. Po tym czasie pokrywamy ciasto masa plastyczna i dekorujemy wg. uznania :)










Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie...
    kulinariada.blogspot.com
    Z pozdrowieniami Sylwia

    OdpowiedzUsuń

Instagram