Bakłażany zapiekane z jajkiem

Lekki i wspaniale smakujący obiad lub kolacja, w sam raz dla wegetarian, ale nie tylko. Lubię bakłażany tak jak i cukinię więc gdy spada cena często je kupuję. Bakłażany są  pyszne w każdej postaci  grillowane, duszone, pieczone mmm.... Przepis znalazłam w  lipcowym wydaniu magazynu "Moje Gotowanie".



Składniki :

  • 4 bakłażany
  • 1średni pomidor
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanej cebulki
  • 15 dag ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta kminku
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 8 jajek

Opis wykonania :


1. Bakłażany myjemy i osuszamy, przecinamy wzdłuż. Miąższ delikatnie wydrążamy tak by pozostała ok. 8 mm warstwa od brzegu. Miąższ kroimy w kosteczkę, pomidor sparzamy obieramy i kroimy w kostkę.

2. Masło rozgrzewamy na patelni, szklimy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy ryż, przecier, doprawiamy, dolewamy bulion mieszamy i gotujemy 20 minut. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Bakłażany napełniamy farszem, blaszkę polewamy oliwa układamy bakłażany i pieczemy 20 minut, pod koniec na wierzchu bakłażana wylewamy rozbite jajko i pieczemy do ścięcia się białka :).





Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram