Nalewka pigwowa


Jeszcze nie pora na ten owoc ,ale podaje ten przepis bo nalewka jest obłędna i warta wypróbowania :)



PIGWA
- pospolita gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, o żółtych aromatycznych jabłkowatych owocach, twardym i cierpkim miąższu z kamiennymi komórkami. Pochodzi z obszarów Azji i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce jest uprawiana jako roślina ozdobna w przydomowych ogródkach, parkach, działkach, bardzo często również bywa formowana jako bonsai. Czasami mylona bywa z pigwowcem, którego owoce również spożywamy tak jak pigwę.
Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C. Pigwa zawiera nie tylko cukry -  fruktoza, glukoza, kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy, kawowy, fumarowy i winowy, ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy, pektyny, śluzy, olejki lotne. Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego, rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. 
Owoce pigwy są bogactwem miedzi, żelaza, węglowodanów, uodparniają organizm, wspomagają leczenie przeziębień, poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco, ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne, wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. 
Owoce i nasiona pigwy posiadają wiele właściwości leczniczych, znanych od czasów starożytnych, na różne dolegliwości i choroby przepisywał je sam Hipokrates. Są bardzo cenione w medycynie ludowej, choć mało wykorzystywane w celach leczniczych. Wzmacniają odporność organizmu po długotrwałej chorobie, regenerują i wzmacniają wątrobę, mają właściwości antybakteryjne i ściągające. Nasiona pigwy zawierają śluz, który znalazł zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, w infekcjach gardła i kaszlu, oraz zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry, do dezynfekcji trudno gojących się ran. Owoce pigwy szczycą się najwyższą zawartością pektyn spośród wszystkich owoców. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a także regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi.(tekst  i zdjęcie pochodzi ze strony klik)



Składniki :


  • 1 kg krajowej pigwy
  • 1 l wódki
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 l spirytusu


Opis wykonania :

1. Pigwę myjemy , odsączamy i drobno kroimy. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy wódką . Odstawiamy na słoneczne miejsce na 6 tygodni.

2. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelki, dobrze zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, co pewien czas wstrząsamy słojem .

3. Kiedy powstanie sok łączymy go ze zlaną wcześniej nalewką .Wlewamy spirytus mieszamy wszystko razem , dobrze zamykamy słój i odstawiamy na trzy tygodnie.

4. Zlewamy , gdy osad opadnie na dno słoja, przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną , rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram