Pampuchy z jagodami

Uwielbiam kluski na parze mogłabym je jeść bez końca :) zwłaszcza te nadziewane jagodami.

 Składniki :

  • 25 dag mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2,5  dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opis wykonania :


1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mąki i mleko. Odstawiamy by zaczyn urósł. Gdy urośnie dodajemy do mąki wraz z solą i dokładnie wyrabiamy dopóki nie zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Jeżeli będzie zbyt klejące dodajemy trochę mąki.

2. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość 5- 8 mm i wykrawamy kółka. Każdy kawałek rozciągam lub lekko wałkuje układam owoce i lekko posypuje cukrem. Zakładam końce ciasta tworząc kulkę i dobrze sklejam, odstawiam do ponownego wyrośnięcia.




 3. Przygotowujemy garnek z wodą, jeżeli nie macie garnka do gotowania na parze wystarczy duży płaski rondel nalewamy do niego wody i  kładziemy czystą bawełnianą ściereczkę na wierzch garnka. Mocno naciągamy i obwiązujemy najlepiej dratwą, przy okazji tak zwijamy ścierkę by się nam nie przypaliła :). Przykrywamy drugim rondlem lub dużą wypukłą pokrywką do zagotowania się wody.

4. Pampuchy układamy na ściereczce i gotujemy 10 minut, polewamy sosami lub rozpuszczonym masełkiem. Najszybszy sosik to śmietana 12% z cukrem mmm pycha ;)













Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. mam przewielką! ochotę je zrobić..
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. to tak jak ja mogę je jeść bez końca ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram