Surówka z cykorii

Uwielbiam cykorie zwłaszcza surówki, a czy wiecie jaka jest zdrowa. Namawiam do częstego używania jej w kuchni :),
a oto kilka ciekawostek.
Cykoria jest uważana za leczniczą  znana już w starożytności, od wieków używana w ziołolecznictwie wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.
Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej - diety nr 1 na świecie (wzorcowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych).
Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na

    • witaminę A w 49% 
    • witaminę C w 9% 
    • kwas foliowy w 29% 
    • mangan w 11% 
    • błonnik w 5% 
    • beta-karoten w 50% 
    • mikroelementy (żelazo, Potas, Cynk i inne)
Roślina o dużym spektrum oddziaływania na organizm ludzki.
Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych (Mangan) - dzięki czemu jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.

Zawarte w cykorii gorycze (intubina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.
Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Ma działanie antynowotworowe. 

Wspomaga:

    • oczyszczanie organizmu z toksyn
    • budowę kości i zębów (Fosfor)
    • wytwarzanie hemoglobiny (Żelazo)
    • odbudowę skóry (A i C)
    • zwalczanie wolnych rodników działanie przeciwutleniaczowe (witamina A)
    • zapobieganie starzeniu się skóry
    • kolor i zdrowie skóry (beta-karoten)
Stosuje się przy zwalczaniu łuszczycy oraz przy leczeniu trądziku.
Pomaga w walce z bezsennością.

Uwagi:
Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.
Przed pokrojeniem warzywo należy umyć, w przeciwnym razie straci cenne gorzkie substancje.
TEKST POCHODZI ZE STRONY KLIK



Składniki :

  • 3-4 cykorie
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 winne jabłko
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • łyżka posiekanej pietruszki lub koperku

Opis wykonania :


1. Mieszamy ze sobą olej z sokiem z cytryny, solą i cukrem. Cykorie myjemy, osuszamy. Oddzielamy liście od głąbika.

2. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę. Liście cykorii kroimy w cieniutkie paseczki i zaraz skrapiamy sokiem z cytryny. 

3. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy sosem, posypujemy pietruszką. W razie potrzeby doprawiamy.





Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Smakowicie wygląda :)

    Zapraszam również do mnie:
    http://mamagotuje.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Instagram