Tort kajmakowy

Torcik zrobiony dla koleżanki na urodziny szwagra , wyszedł cudowny, delikatny biszkopt i ta wspaniała masa mmm.... . Przepis pochodzi ze strony Słodkie Fantazje wypróbujcie go jest obłędny.









Składniki :


Biszkopt :




Poncz:


  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii ja użyłam pasty waniliowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 ml spirytusu
  • 3 łyżki rumu
 Krem :

  •  500 g mocno schłodzonego mascarpone
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 36 %
  • 200 g schłodzonej masy kajmakowej
  • 2 opakowania śmietan-fixu
Dodatkowo :

  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki
Dekoracja :

  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g posiekanych orzechów lub migdałów


Opis wykonania :


1. Upiec biszkopt wg. przepisu.Przecinamy na 3 części. Polecam upieczenie go dzień wcześniej.

2. Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu, dodajemy mascarpone  wszystko delikatnie łączymy, dodajemy kajmak.
    Dokładnie mieszamy , wstawiamy do lodówki.

3. Wodę gotujemy razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami z wanilii wraz z laską wanilii  lub pastą waniliową . Nieco studzimy, dodajemy alkohol, mieszamy i odstawiamy na bok.

4. Konfiturę podgrzewamy i przecieramy przez sito.

5. Dolny blat ciasta układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy połowa konfitury. Nakładamy połowę kremu, wyrównujemy i układamy na kremie kolejny blat ciasta i ponownie nasączamy ponczem, smarujemy konfitura i wykładamy pozostały krem, przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch tortu nasączamy reszta ponczu.Wstawiamy tort na chwile do lodówki. 

6. Wierzch udekorować schłodzona masą kajmakową , kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, smarujemy boki  tortu, udekorować posiekanymi orzechami lub migdałami.

Ja do dekoracji użyłam masę plastyczna przepis  znajdziecie tutaj , oraz krem maślany przepis tutaj razem z opisem obłożenia tortu masą plastyczną .

 







Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. ale cudo ;) bmka jak się patrzy ;) pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanego-baklazana-i-pomidora/

    OdpowiedzUsuń

Instagram