Truskawkowo-rabarbarowo-cynamonowe muffinki z kruszonką





Trochę mi się nudziło i postanowiłam lekko pokombinować i tak oto wyszły obłędnie pyszne muffinki z moimi ulubionymi owocami o cudnym delikatnym posmaku cynamonu. A to co ja lubię najbardziej to pyszna kruszonka z cukrem trzcinowym Dark Muscovado mmm pychotka , zdjęcia zrobione na szybko , nawet babeczki nie zdążyły ostygnąć bo zaraz po zdjęciach znikły....




Składniki :



  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łodygi rabarbaru
  • kilka truskawek lub innych sezonowych owoców 


Kruszonka :



  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dark Muscavado
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag masła pokrojonego w kosteczkę


Opis wykonania :


1. Składniki suche łączymy w jednej misce , składniki mokre w drugiej . Następnie miskę z płynnymi składnikami przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko mieszamy .

2.  W formę na muffinki wkładamy papilotki . Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. 

3. Rabarbar kroimy na małe kawałeczki , truskawki dzielimy na cząstki , układamy na cieście.

4. Przygotowujemy kruszonkę masło rozcieramy z cukrem i mąką trzeba zrobić to dokładnie , gdyż cukier na ogól jest wilgotny i zbity .Posypujemy muffinki . 

5. Pieczemy w 170 C przez ok. 25 minut .








Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram