Malinowa zebra

Pomysł na ta roladę znalazłam w gazecie "Pyszne ciasta z owocami" :). Po kilku modyfikacjach użyłam ją 2-krotnie jako masy do  tortów. Teraz postanowiłam zrobić ją w wersji rolady. Sezon na malinki trwa w najlepsze, więc mikser w dłoń i zaskoczcie rodzinę tą obłędną masa i kolorowym pasiakiem ;).







Składniki :

  • 4 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g malin
  • 200 g cukru + 3 łyżki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 400 g twarożku kremowego
  • 200 g kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sól

Opis wykonania :


1. Białka ubijamy z 3 łyżkami zimnej wody i szczypta soli. Następnie dodajemy 100 g cukru i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego, na dużej blaszce największej kwadratowej, dodawanej do piekarników układamy papier do pieczenia. 

2. Wyciskamy paski w odstępach 1,5 cm. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wyciskamy pomiędzy jasne paseczki. Całość pieczemy 10 minut w 200 C.

3. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem, zdejmujemy papier i zawijamy.


4. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
250 g malin miksujemy, następnie przecieramy przez sitko by nie było pestek. Ucieramy z serkiem i cukrem waniliowym oraz 100 g cukru. 

5. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Niewielka ilość masy dodajemy do żelatyny, mieszamy wlewamy do masy dokładnie mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy do masy maliny. Całość wykładamy na roladę zawijamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.







Komentarze

  1. ...jej... Justynko nie wiem czemu, ale mi nie wychodzą biszkopty...:( nie wiem czy to nie wina wadliwego piekarnika. Jednak nie jest to, to co bym chciała... Twoje są piękne :).

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej nie wiem możliwe chociaż sama wymieniłam już na nowy, ale co dokładnie się dzieje, a inne ciasta czy ciasteczka wychodzą ci Kamciu normalnie czy też się źle pieką ? Bo jeżeli tak to faktycznie piekarnik , biszkopt nie lubi wody czyli mokrych trzepaczek, misek i zbyt długiego ubijania piany . Mi tylko 2 razy nie wyszedł i to właśnie z lenistwa czyli opłukane trzepaczki i nie wytarte do sucha i przebite białka .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)