Pieczeń wieprzowa z ziołami

Kolejna propozycja na pyszna soczystą pieczeń w sam raz na niedzielny obiad :). Pieczeń jest wspaniała, soczysta i rozpływa się w ustach ;).



Składniki :



  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 12 dag masła
  • po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Opis wykonania :


1.  Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu  topimy połowę masła i dodajemy połowę wymieszanych ze sobą ziół oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

2. Następnie wkładamy mięso i rumienimy z każdej strony. Na pozostałym maśle szklimy pokrojona w cienkie plasterki cebule i czosnek. Całość przekładamy do wieprzowiny, wsypujemy resztę ziół, rozgniecione ziele angielskie, sól i pieprz.

3. Wlewamy  letnią wodę tak, aby całe mięso było nią przykryte. dusimy, aż mięso będzie miękkie.





Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram