Sałatka z buraków i papryki na zimę

Uwielbiam ta sałatkę i robię ją co roku, cena papryki spadła, więc zaczynam sezon na paprykę :).



Składniki :

  • 6 kg buraczków
  • 7 sztuk papryki czerwonej średnie
  • 7 cebul większych
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli


Opis wykonania :


1. Buraczki gotujemy, aż będą miękkie, studzimy, obieramy i trzemy na dużych otworach tarki.


2. Paprykę i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy wodę, ocet, cukier i sól. Gotujemy wszystko ok. 5 minut.


3. Mieszankę dodajemy do startych buraczków dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, co chwile mieszając by się nie przypaliły.


4. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 5-8 minut w gorącej wodzie.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Robiłam ją w zeszłym roku i już raczej nie uchował się żaden słoiczek ;) Więc pora zrobić kolejną partię ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń

Instagram