Sernik z ryżem

Trafiłam na ten przepis, gdy znajomy  spytał mnie o przepis na  sernik z ryżem. Byłam bardzo zainteresowana tym wypiekiem, gdyż nigdy nie trafiłam na żaden taki przepis .Więc postanowiłam go upiec, sernik jest bardzo wilgotny, cudny cynamonowy posmak, nie mówiąc o strukturze ciasta. Jeżeli nie lubicie cynamonu nie musicie go dodawać, można go zastąpić aromatem waniliowym lub innym. W oryginale sernik polany jest sosem karmelowym, ja sos  zastąpiłam polewą z kakao, podwoiłam ilość składników w przepisie na spód w oryginale jest z połowy podanej przeze mnie proporcji. Przepis pochodzi z Just My Delicious klik .









Składniki : tortownica  śr. 24 cm



Spód:


  • 2 szklanki zblendowanych herbatników u mnie czekoladowe
  • szczypta cynamonu
  • 100 g masła

Sernik :

  • 1 kg mielonego sera 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego ( 1,5  woreczka surowego )

Polewa :

  • 75 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5  łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny

Opis wykonania :


1. Herbatniki mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. 

2. Ser miksujemy z cukrem i cynamonem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód. 

3. Pieczemy 1,5 h w 180 C. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

4. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy żelatynę mieszamy do połączenia się składników,  studzimy i polewamy ciasto.












Komentarze

  1. koniecznie muszę wypróbować takiego sernika! gdzieś już spotkałam się z takim przepisem, ale rodzina niezbyt entuzjastycznie zareagowała... muszę go po prostu zrobić i podać, nie mówiąc co w nim jest:P
    wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze takiego jeszcze nie jadłam. Musze koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę polecam niezwykłe doświadczenie smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to Ci niespodzianka. Super! Do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)