Wiśnie na kruchym cieście

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, postanowiłam go zrobić :). Ciasto jest wspaniałe, kruche z lekką nutą orzechową i cudownie kwaśno-słodkimi wiśniami i ta beza mmm.... Przepis pochodzi z gazety "Pyszne ciasta z owocami" .







 Składniki :

  • 200 g mąki
  • 180 g cukru
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 jajko + 3 białka
  • 125 g masła
  • 1 kg wiśni
  • sól
  • 75 g brązowego cukru 
  • cynamon
  • 100 ml nektaru wiśniowego

Opis wykonania :


1. Z mąki, 60 g cukru, szczypty soli, 1 jajka i pokrojonego masła zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.

2.Umyte i  wydrylowane wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy brązowy cukier, 1/2 łyżeczki cynamonu i nektar wiśniowy gotujemy wszystko ok. 5 minut. Następnie odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Okrągłą formę na tarte smarujemy tłuszczem i oprószmy mąką. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy i dociskamy. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami. Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 200 C ok. 20 minut. 

4. Białka ubijamy ze szczypta soli i 125 g cukru. Ubitą piane przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobne wzorki na cieście. Bezę posypujemy niewielka ilością brązowego cukru i cynamonem. Pieczemy jeszcze kolejne 10 minut w 200 C.























Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Justynko - jest obłędna :) !!! Mi jakoś nie za bardzo wychodzą bezy :(... nie wiem czym to może być spowodowane. Twoja jest cudna :). Wpadłabym na kawkę ...:D

    OdpowiedzUsuń

Instagram