Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i czekoladą

Zmieniłam troszkę, ale i tak wyszły obłędne, spróbujcie szybko się je robi. Przepis pochodzi z gazety Smaki życia.



Składniki :

  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • niecała 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis wykonania :


1. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy jajko. Orzechy prażymy na suchej patelni, obieramy ze skórki i  mielimy, czekoladę drobno siekamy, dodajemy do masy mieszamy.

2. Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia z ciasta formujemy kulki lekko spłaszczamy, układamy cząstki orzecha.

4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 15 minut.









Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram