Francuskie łódeczki z kremem waniliowym i malinami

Pomysł  na łódki zaczerpnęłam z gazety Gotowanie krok po kroku, krem od dawna stosuje znalazłam go na Moje Wypieki :)  Całość jest fantastyczna , wspaniały waniliowy krem, słodko kwaskowe maliny i żurawinowa galaretka uzupełniają się nawzajem, tworząc niepowtarzalną ucztę dla kubków smakowych. Szybkie i smaczne zaskoczycie tym pomysłem swoich gości, u mnie już pozostały okruszki. 





Składniki :

  •  opakowanie ciasta francuskiego
  • maliny
  • 1 opakowanie galaretki żurawinowej


Krem :



  • 6 żółtek
  • 100 g cukru kryształu
  • 40 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej


Opis wykonania :


1.  Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, wlewamy 50 ml mleka i dodajemy mąkę oraz pastę waniliową, wszystko dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszają, gdy będzie gesty ściągamy z ognia i dociskamy do wierzchu kremu folię spożywczą by nie powstał kożuch, studzimy.

2. Ciasto kroimy w kwadraty, składamy po przekątnej na pół i odcinamy ok. 1 cm od górnego brzegu.
Powstałe trójkąty rozkładamy i przewlekamy przez siebie przeciwległe rogi, dociskamy do bazowego kwadratu. Pieczemy ok. 20 minut w 200 C.

3. W środek ciastka wyciskamy krem układamy maliny, galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody studzimy, lekko tężejącą polewamy maliny. Posypujemy cukrem pudrem.








Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Ciato francuskie - na każdą okazję idealne... Za mną chodzi już od dawna Tarte Tatni... :). Taka z jabłuszkiem karmelizowanym :)....Pięknie Ci wyszły i te dodatki. Coś tak prostego, a może wyglądać i smakować wyśmienicie. Tylko cieszyć oczy:).

    OdpowiedzUsuń

Instagram