Domowy marcepan

No cóż kupny jest drogi, a i do końca nie wierze w całkowity skład napisany na etykiecie, chyba że pochodzi naprawdę z dobrego źródła. A i domowy jest bardziej smaczny i szybko się go robi. Można go przechowywać szczelnie owinięty folią spożywczą w lodówce do kilku tygodni. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolona z efektu. Przepis pochodzi ze strony Domowe.Wypieki.pl.
Polecam bo przepis jest fantastyczny, a ja będę potrzebować dużo marcepanu w nadchodzących przepisach świątecznych :). Mi z przepisu wyszło 522 g, zamiast wody różanej użyłam ciemnego rumu 50 %. 


Składniki :



  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej lub likieru amaretto lub ciemnego rumu
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Opis wykonania :


1. Migdały musimy zalać gorącą woda i odstawić na min. 5 minut, u mnie skleroza zapomniałam o nich i moczyły się ponad 30 :D, ale za to jak cudnie odchodziła skórka. Obrane migdały osuszamy i rozdrabniamy w melakserze nie używamy maszynki do mielenia !!!, aż w masie nie będziemy wyczuwać kawałeczków migdałów i masa będzie się poddawać lepieniu.

2. Następnie dodajemy cukier puder, rum i aromat ugniatamy w robocie, aż masa będzie zwarta i gładka. Gotową wykorzystujemy od razu lub przechowujemy dobrze owiniętą folią spożywczą w lodówce :).



Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Ile można to cudo przechowywać w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pisało że kilka tygodni więc tak myślę ,że spokojnie do miesiąca czasu można go zużywać :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram