Miodowniczki z Bazylei

Pyszne, aromatyczne wystarczy pokroić po upieczeniu i już :). Bardzo aromatyczne z dodatkiem migdałów,  to coś co jak dla mnie ma idealne połączenie tworzące niezapomniane wrażenia smakowe :).


Składniki :



  • 150 g brązowego cukru
  • 225 g płynnego miodu
  • po 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g obranych i grubo posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i startej gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 - 3 łyżki smakowej wódki lub likieru

Opis wykonania :


1. W garnku doprowadzamy do zagotowania miód z cukrem, cukier musi się rozpuścić całkowicie. Lekko studzimy.

2. Skórkę drobno siekamy. Mieszankę miodowo-cukrowa przelewamy do miski, dodajemy skórkę, mąkę, migdały, otarta skórkę cytrynową, proszek, sól i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.

3. Blat posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

4. Pieczemy przez 15 minut w 200 C. Cukier puder mieszamy z alkoholem i smarujemy gorące ciasto, kroimy na prostokąty. Z każdym dniem będą zyskiwały na smaku i miękkości.






Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram