Paluchy wiedźmy

Pyszne migdałowe kruche ciastka, z pozoru wyglądają strasznie, ale są pyszne :)).





Składniki :



  • 150-200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  •  1/2 łyżeczki aromat migdałowy
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 migdałów

Lukier :

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru 
  • czerwony barwnik
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Opis wykonania :


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, prócz migdałów. Co do masła musicie wyczuć czy ciasto odpowiednio się wiąże, jeżeli jest zbyt sypkie i się kruszy dodajcie więcej ,masła jeżeli nie to wystarczy 150 g. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. Następnie z ciasta formujemy wałeczki i formujemy na kształt palca. Z migdała robimy paznokieć, nożem oznaczamy kostki.

3. Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.

4. Jajko dokładnie myjemy i sparzamy, białko mieszamy z cukrem i dokładnie miksujemy przez ok. 3 minuty dodajemy barwnik i sok - najpierw 1 łyżkę i sprawdzajmy gęstość lukier musi być średnio gęsty. Upieczone i ostudzone ciastka zanurzamy i pozwalamy lekko zlać się lukrowi po paluchu :). Odstawiamy do ostygnięcia.



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram