Piernikowe orzechy

Delikatne korzenne ciasteczka, można je upiec 3 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenie, gdyż z czasem nabierają cudnego aromatycznego smaku. Wiem do świąt jeszcze troszkę, ale uwielbiam przygotowania, gromadzenie zapasów potrzebnych do wypieków i nie tylko. Tym bardziej ,że blog istnieje zaledwie od kwietnia nie ma w nim działu z przepisami na Boże Narodzenie, a chcąc wam przedstawić wszystkie ulubione i przetestowane przepisy zabrakło by mi czasu :D.Tak więc powolutku będą się pojawiały owe przepisy ;).



Składniki :


przepis na 60- 70 sztuk

  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 30 g masy marcepanowej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 250 g mąki pszennej + podsypywanie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki likieru Contrenau 
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru

 Opis wykonania :


1.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, do masy dodajemy starty na drobnej tarce marcepan drobno posiekana skórkę i dokładnie mieszamy.

2.Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawa do piernika, dodajemy do masy jajecznej  i zagniatamy, gdyby ciasto było zbyt lepkie dodajemy niewielką ilość mąki, tak by ciasto dobrze się formowało i nie kleiło do rąk.

3. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta formujemy 60 - 70 kulek o śr. około 2 cm. Ciastka ułożyć na blaszce przykryć ściereczką i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

4. Następnego dnia każde ciastko smarujemy od spodu  likierem. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut w 160 C.
5. Białko ubijamy ze szczypta soli, gdy będzie sztywna dosypujemy cukier i ubijamy dalej, aż będzie tworzyć sztywny stożek . Każde ciastko zanurzamy w lukrze układamy ponownie na blaszce i wstawiamy do ciepłego piekarnika, ale przy wyłączonych grzałkach na około 4 minuty. Wyciągamy i studzimy. 

6. Ciastka są bardzo twarde, wystarczy je pozostawić na 2 dni w otwartym pojemniku, po tym czasie wkładamy do pojemnika kromkę świeżego chleba i jabłko i przechowujemy szczelnie zamknięte ( wymieniając jabłko :). Powinny tak pozostać przez min. 2 tygodnie, wówczas staną się miękkie i bardzo aromatyczne :).



Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Śliczne, białe, gładziutkie, jak kamyki :) Zapisuję i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już wiem, że ze wszystkimi przepisami świątecznymi nie wyrobi się za nic w świecie:)
    Piękne te Twoje pierniczki, ta biała warstwa jest hipnotyzująca!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje :) tak faktycznie wyszły super ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram